تنظیمات حساسیت (به انگلیسی: Sensitivity ) در دستگاه فلزیاب بسیار مهم است چون بر میزان عمقی که دستگاه می تواند هدف مورد نظر را تشخیص دهد، تأثیر می گذارد.
اگر گزینه حساسیت فلزیاب را بلد نباشید 2 حالت پیش می آید:
- دستگاهتان عمق زیادی می زند ولی مدام خطا و بوق اشتباهی می زند و کلافه خواهید شد.
- دستگاه فقط هدف های سطحی و عمق کم را می زند و در این صورت باید قید هدف هایی که در عمق بالا قرار دارند را بزنید.
از این دو حالت به هیچ وجه خارج نیست، مگر اینکه این گزینه و عملکردشو درک کرده و کاملا کارکردشو یاد بگیرید!
حساسیت فلزیاب یعنی میزان قدرت و توانایی دستگاه در پیدا کردن فلزات ریز و یا آلودگیهای فلزی در یک محصول نهایی هدف.
شاید در جمله بالا براتون سوال پیش بیاد، محصول نهایی هدف یعنی چی؟ برای درک این موضوع یک مثال میزنم:
یک کارخانه تولید کنسر لوبیا رو در نظر بگیرید، این شرکت برای اینکه مطمئن شه در خروجی محصول نهاییش (منظور همان لوبیاهای داخل کنسرو) فلزات ریز نیست باید این وسط یک دستگاه فلزیاب با حساسیت بالا در خط تولیدش قرار بده تا دستگاه اگر موردی بود رو به کارکنان بخش اطلاع بده. بدون گزینه حساسیت، مطمئنا فلزیاب نمیتونه از وجود این فلزات خیلی ریز آگاه شه و متاسفانه بدون توجه، محصول نهایی رو رد میکنه.
خب تا اینجا فهمیدیم، اگر دستگاه حساسیت بالایی داشته باشه، میتواند قطعات فلزی خیلی خیلی ریز را هم پیدا کند.
میزان کارایی و عملکرد حساسیت دستگاه را با اندازه سایز قطر قطعات فلزی که توانایی تشخیصشان را دارند، نشان میدهند.
این قطعات فلزی میتوانند از جنس آهن، غیرآهنی، آلومینیوم یا استیل باشند. بنابراین، هرچقدر دستگاه دارای حساسیت بیشتری باشد، قطعات ریزتر و کوچک تری از فلز را میتواند پیدا کند.
حساسیت در فلزیاب بسیار مهم است. نه تنها اجازه می دهد فلزات خاصی را پیدا کنید بلکه شما را از شر حفاری های اشتباه و گمراه کننده نجات می دهد. مساله حساسیت مانند انتخاب بهترین فرکانس فلزیاب پالسی بر روی عملکرد دستگاه تاثیر گذار است.
چگونه حساسیت فلزیاب اندازه گیری می شود؟
حساسیت فلزیاب بر اساس آزمایش یک قطعه فلزی ریز و کوچک اندازه گرفته می شود. برای مثال کویل فلزیاب را از روی یک قطعه فلزی ریز رد میکنیم و تست میکنیم آیا در این حالت دستگاه میتواند فلز را تشخیص دهد یا خیر. کلا چند چیز می تواند روی حساسیت دستگاه تاثیرگذار باشد.
میزان حساسیت فلزیاب می تواند تعیین کننده میزان عمق دستگاه باشد. برای پیدا کردن بهترین تنظیمات حساسیت باید دستگاه را مورد آزمایش قرار دهید. البته ممکن است دستگاه شما گزینه تنظیمات حساسیت اتوماتیک داشته باشد و نیازی به وارد کردن مقدار دستی نباشد.
وقتی حساسیت دستگاه رو زیاد می کنید ممکن است سیستم نویز و سیگنال های اشتباهی محیط را بگیرد، در این حالت باید مقدار حساسیت را کم کنید تا سیگنال واضح تری را دریافت کنید و فلز مورد نظر را شناسایی کنید.
چه عواملی بر حساسیت فلزیاب تأثیر می گذارد؟
عوامل زیادی روی حساسیت فلزیاب ها تاثیر گذار است و گاهی اوقات این مساله می تواند برای کسانی که از دستگاه فلزیاب استفاده میکنند بسیار گیج کننده باشد. اینکه فقط حساسیت دستگاه رو بالا برده و شروع به حفاری کنیم کار عقلانی و درستی نیست. حتی باید توجه داشته باشید بیشتر فلزیاب های تولیدی با حساسیت بیش از حد معمول که استفاده میشود، فروخته می شوند.
اثر جهت گیری
اثر جهت گیری به معنی توانایی فلزیاب در شناسایی آلودگی های فلزی غیر کروی مانند سیم یا خرده فلز، بستگی به نوع آن فلز دارد. مثلا اگر جنس فلز آهنی باشد یا غیر آهنی یا استیل، روی عملکرد دستگاه و اینکه چقدر خوب کار کند تاثیر گذار است.
در عکس زیر عکس العمل فلزیاب را بر اساس نوع و جهت قرارگیری فلز را مشاهده می کنید.
شرایط محیط
تنظیمات اولیه کارخانه ای دستگاه فلزیاب می تواند بر روی کارایی آن در هنگام جستجوی فلزات تاثیر بگذارد. معمولا این تنظیمات برای موقعیت های مختلف طراحی شده اند. مثلا در موقعیت صنعتی وقتی دنبال لولههای زیر زمینی میگردیم، مساله مقاومت دستگاه در برابر نویز های هوایی (فرکانسی) و لرزش خیلی مهم است. این دو مورد میتوانند روی حساسیت فلزیاب نیز اثر گذاشته و اختلال ایجاد کنند. حتی جعبهای که فلزیاب داخلش قرار گرفته ممکن است در شرایط خاصی روی حساسیتش تاثیر بگذارد.
معدنی شدن (مینرالیزاسیون)
مواد معدنی در خاک می توانند روی حساسیت دستگاه فلزیاب اختلال ایجاد کنند. به ویژه اگر آن خاک دارای مواد معدنی شبیه فلز داشته باشند میدانهای الکترومغناطیسی که توسط مواد معدنی در زمین ایجاد میشوند، میتوانند باعث واکنش دستگاه شوند.
خاک های قدیمی که مدتهای زیادی روی سطح زمین بوده، بیشترین احتمال را برای سیگنالهای اشتباه دارند. باران به مرور زمان، ذرات معدنی آهن را به سطح خاک میکشاند.
مینرالیزاسیون یا همان معدنی بودن خاک، کابوس بسیاری از اپراتورهای دستگاه های فلزیاب است. چون در این شرایط بجای پیدا کردن سکهها، فقط خاک معدنیشده پیدا می کنند.
این سیگنالهای اشتباه برگشتی از مواد معدنی زمین میتوانند بسیار آزاردهنده باشند و متاسفانه باعث این می شوند که بیشتر وقت ارزشمندتان را صرف حفاری اشتباه و بیهوده کنید.
نحوه تنظیم حساسیت در فلزیاب
برای تنظیم دستی حساسیت فلزیاب خود باید موارد زیر را انجام دهید:
- ابتدا حساسیت دستگاه را خیلی بالا ببرید اینقدر که تداخل ایجاد شود.
- سپس حساسیت را کاهش دهید تا سیگنال دقیق تری دریافت کنید.
- در نهایت متوجه خواهید شد که سیگنال های فلز در مقایسه با سیگنال های سایر مواد واضح تر خواهد بود.
نباید تنظیم حساسیت دستگاه را روی خیلی زیاد قرار دهید. اینکه فکر کنید با این کار گنج های بیشتری پیدا کنید فکر کاملا اشتباهی است.
هرچه حساسیت بیشتر باشد احتمال اینکه سیگنالهای ناخواسته و واکنشهای نادرست دریافت کنید، بیشتر است. با حساسیت حداکثری ممکن است سیگنالهای اشتباهی از ایستگاههای رادیویی محلی، مواد معدنی زمین یا حتی موبایلها دریافت کنید.
اگر حساسیت دستگاه خیلی زیاد باشد احتمال واکنش نشان دادن به این موارد بیشتر می شود.
پیدا کردن تنظیم درست حساسیت نیاز به صرف زمان است.برای حل این مساله شما احتمالا با دستگاهتان آزمایش میکنید تا به تنظیم درست حساسیت برسید. البته دستگاه شما ممکن است گزینه خودکار برای تنظیم سریع حساسیت داشته باشد.
پایداری در حساسیت خیلی مهم است. اگر سیگنالی پایدار دریافت کردید، احتمالا تنظیمات شما درست است. اگر سیگنال پایدار نبود باز باید تنظیمات حساسیت دستگاهتان را مورد آزمایش قرار دهید.
ولی بخاطر داشته باشید تنظیم کردن حساسیت روی بالاترین حد ممکن و کندن هر چیزی، تنها فقط وقت شما را تلف خواهد.
تنظیم حساسیت خودکار در مقابل دستی
بعضی از دستگاه های فلزیاب مجهز به تنظیم حساسیت خودکار هستند. اگر در این سیستم ها، حساسیت فلزیاب خود را روی حالت خودکار تنظیم کنید، دستگاه شما ابتدا زمین را اندازه گیری و میسنجد. در حالت اتوماتیک دستگاه حساسیت را به بالاترین حالت پایدار ممکن تنظیم میکند. استفاده از تنظیم حساسیت خودکار معمولا موفقیتآمیز است اما ممکن است گاهی اوقات در زمینهای رسانا یا دارای نمک زیاد به مشکل بخورید.
اگر در زمین های ساحلی جستجو میکنید، ممکن است با مشکلاتی مانند عدم توانایی فلزیاب برای حذف کامل مواد معدنی و شناسایی فلزات در عمق زیاد شوید. معمولا سواحل آب شور زمینهای رسانا هستند و دستگاه فلزیاب را به اشتباه می اندازند.
تنظیم حالت خودکار حساسیت ممکن است باعث دریافت خوانشهای ناسازگار هم شود. البته، عکس این موقعیت هنگام جستجو روی زمینهای رسانا نیز ممکن است رخ دهد. با تنظیم دقیق تفکیک و بالانس زمین همراه با حساسیت، میتوانید تأثیرات محیطی را بهتر فیلتر و موارد مزاحم را حذف کنید.
فرکانس فلزیاب نیز در کاهش اختلال و خطا نقش دارد. شاید علاقه داشته باشید مدلی را امتحان کنید که تنظیم فرکانس همزمان را ارائه میدهد، این نوع دستگاه ها گاهی اوقات به عنوان فرکانس چندگانه سریع (FMF) یا فرکانس چندگانه همزمان (SMF) نیز شناخته میشود.
تنظیم دستی حساسیت فلزیاب در مقایسه با استفاده از تنظیم خودکار بیشتر زمان میبرد تا به درستی انجام شود. نوع فلزیاب نیز میتواند در زمان لازم برای تنظیم حساسیت تأثیر داشته باشد.
همیشه مطمئن شوید که هنگام تنظیم حساسیت، هدفون خود را بپوشید. اگر روی زمین به طور مداوم میزان حساسیت فلزیاب را افزایش دهید (آزمون و خطا کنید) باید به یک تنظیم دقیقتری روی گزینه حساسیت برسید. اگر بازخورد ناسازگار و دریافتی های نادرست دریافت میکنید باید حساسیت را تغییر دهید.
مثلا کمی حساسیت را کاهش دهید. ممکن است تا به تنظیم مناسب و دلخواهتان برسید کمی زمان ببرد، اما در بلندمدت، هنگام جستجوی گنج های عمیق، موفقتر خواهید بود.
نتیجه گیری
خب همانطور که از این مطلب سایت فلزیاب طلا متوجه شدیم، حساسیت در دستگاه فلزیاب بسیار مهم است. اگر مقدار آن را روی زیاد قرار دهید، عمق دستگاه زیاد می شود ولی خطای دستگاه به شدت بالا می رود و دستگاه ممکن است سیگنال های اشتباه فرکانسی یا مواد معدنی زمین را به عنوان فلز بشناسد.
باید قبل شروع کار تنظیمات حساسیت را مورد آزمایش قرار دهید و به تنظیم واضحی با حداکثر عمق مفید دست پیدا کنید.